Orasul de 15 minute

– Dezvoltarea oraşelor şi a aşezărilor umane pentru ca ele să fie deschise tuturor, sigure, reziliente şi durabile
Post Reply
davos
Site Admin
Posts: 5
Joined: Sun Apr 16, 2023 10:49 pm

Orasul de 15 minute

Post by davos »

Î: Ce reprezinta orasul de 15 minute?
R chatgpt: Orasul de 15 minute este un concept urbanistic care presupune crearea unor zone rezidentiale compacte, care sa ofere acces facil si rapid la o varietate de servicii, facilitati si activitati, in maxim 15 minute de mers pe jos sau cu bicicleta. Scopul acestui concept este de a imbunatati calitatea vietii locuitorilor si de a reduce dependenta de masini, prin incurajarea utilizarii mijloacelor de transport mai durabile, precum mersul pe jos sau cu bicicleta.
Prin crearea unui oras de 15 minute, se urmareste sa se reduca timpul petrecut in trafic si poluarea, sa se incurajeze un stil de viata activ si sanatos, sa se creasca coeziunea sociala si sa se promoveze o mai buna utilizare a spatiului urban. Ideea a fost popularizata in ultimii ani de catre politicieni si urbanisti din intreaga lume, ca parte a unui efort mai larg de a crea orase mai sustenabile, mai sigure si mai prietenoase cu mediul.

Î: Se regaseste orasul de 15 minute in agenda 2030 ?
R chatgpt: Termenul "orasul de 15 minute" nu este mentionat direct in Agenda 2030 a Organizatiei Natiunilor Unite, insa conceptul este in concordanta cu mai multe Obiective de Dezvoltare Durabila (ODD) ale acesteia.

De exemplu, obiectivul 11 din Agenda 2030 se refera la "Orase si comunitati durabile", si urmareste sa asigure accesul la locuinte sigure, accesibile si durabile, la transport public, la spatii verzi si la oameni din comunitate, asa cum se poate vedea in cadrul conceptului de oras de 15 minute.

In plus, obiectivele 3 si 13 din Agenda 2030 se refera la "Sanatate si bunastare" si "Actiune climatica", respectiv, si sunt strans legate de conceptul de oras de 15 minute. Prin reducerea dependentei de masini si promovarea stilurilor de viata active, acest concept poate contribui la imbunatatirea sanatatii populatiei si la reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera.

Astfel, desi termenul "oras de 15 minute" nu este mentionat direct in Agenda 2030, conceptul se aliniaza cu mai multe obiective ale acesteia si este promovat de catre multi experti si organizatii ca parte a unui efort mai larg de a crea orase durabile si sustenabile.
Post Reply

Return to “Argumente ce contrazic bunele intentii ale obiectivului”